Pompa ciepła jaka?
Rozmawiamy tutaj na tematy związane z naszym domem, jego remontem, dekorowaniem. Dzielimy się inspiracjami i radami, a także szukamy osób do realizacji naszych projektów.
Pompa ciepła jaka?
Post autor: jenno »
Hej, słuchajcie, mam pytanie do Was. Szukam opinii na temat montażu pompy ciepła w połączeniu z fotowoltaiką do mojego domu piętrowego o powierzchni około 150m2. Zastanawiam się, jaki model i moc pompy ciepła byłoby najlepsze dla mnie.
Re: Pompa ciepła jaka?
Post autor: kapik »
Powiem ci szczerze, że nie ma co przepłacać za pompę ciepła, bo to już i tak spory wydatek. A ta Monoblok Aiwa-HPM9VN 9kW jest w sam raz. Nie jest przesadnie droga, a jednocześnie daje bardzo dobrą wydajność.
Post autor: kosiarz »
Co do kwestii ceny, zgodzę się z Waszym zdaniem, że nie warto przepłacać za pompę ciepła. Jednak należy pamiętać, że jest to inwestycja na długie lata i lepiej postawić na wydajność i jakość niż na najtańsze rozwiązanie. Dodatkowo, jeśli planujecie połączyć pompę ciepła z fotowoltaiką, warto skonsultować się z fachowcami, aby dopasować odpowiednią moc pompy do Waszego systemu fotowoltaicznego. Pompy AIWA akurat są często polecane
Post autor: Gwardzista »
R290 wyróżnia się na tle innych czynników chłodniczych dzięki swojej efektywności oraz niskim wpływie na środowisko. Jego niski wskaźnik GWP sprawia, że jest bardziej przyjazny dla klimatu w porównaniu z popularnymi czynnikami syntetycznymi. Więcej na temat porównania efektywności R290 względem innych substancji chłodniczych można przeczytać na stronie https://ctmyslowice.pl/artykul/r290-vs- ... ki/1529998. Stosowanie R290 przyczynia się do redukcji emisji gazów cieplarnianych, co jest kluczowe w kontekście zmian klimatycznych.