biegunki

Dział dotyczący gotowania, czyli przepisy kulinarne, triki kuchenne i inne. To także miejsce na recenzowanie odwiedzonych restauracji.
Gość

biegunki

Post autor: Gość »

Słyszałem, że biegunka po antybiotykach to częsty problem związany z zaburzeniami mikroflory jelitowej. Czy probiotyki faktycznie pomagają w takich przypadkach? Jeśli tak, to które najlepiej wybrać, żeby jak najszybciej przywrócić równowagę w jelitach?
janinka

Re: biegunki

Post autor: janinka »

Biegunki po antybiotykach to rzeczywiście częsty problem, bo antybiotyki zaburzają naturalną mikroflorę jelitową. Probiotyki mogą pomóc, ale warto sięgać po te z potwierdzonym działaniem. Ostatnio sporo słyszałam o maślanie sodu, który nie tylko wspiera odbudowę mikrobioty, ale też regeneruje ściany jelit. Intesta Biom to fajna opcja, bo oprócz maślanu sodu ma też probiotyki. Forma saszetek jest wygodna – można je rozpuścić w wodzie albo wsypać bezpośrednio do ust. Co ważne, nie zawiera laktozy ani glutenu, więc jest delikatna dla wrażliwych jelit. Myślę, że warto spróbować, żeby wesprzeć jelita po kuracji antybiotykami. 😊
ODPOWIEDZ